HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

30 mei 2007

Veel stress op hogescholen

Een kwart van de hogescholen doet te weinig tegen werkstress en de gevaren van RSI door werk met computers. De hogescholen doen het wel beter dan enkele jaren geleden. Dit maakte de Arbeidsinspectie gisteren bekend, naar aanleiding van een aantal inspecties.

1 op de 6 werknemers bij hogescholen loopt volgens de Arbeidsinspectie meer kans op klachten met de gezondheid als gevolg van stress. De volgende stressfactoren spelen een rol:
- inspannend en veel werk met veel contacten,
-overwerk
-beperkte carrièremogelijkheden
-te weinig voorlichting over het voorkomen van RSI/CANS-klachten
-de vele vernieuwingen in het onderwijs
Een combinatie van deze zaken veroorzaakt volgens de Arbeidsinspectie werkstress.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn de gezondheidsrisico's voor werknemers wel verminderd de afgelopen jaren.De Arbeidsinspectie constateert verder dat hogescholen wel veel hebben geïnvesteerd in goede stoelen, bureaus en computers.

Aangezien ik zelf werkzaam ben bij de Hogeschool Utrecht, trok dit bericht speciaal mijn aandacht. Alhoewel bij ons net zo goed sprake is van werkdruk, piekbelasting en overwerk, kan ik toch zeggen dat we veel aandacht aan deze zaken besteden. Zo is het sinds kort bijvoorbeeld niet meer toegestaan om langer dan 8 uur per dag te werken. Verder is de voorlichting over RSI/CANS goed geregeld vanaf de indiensttreding, en worden er werkplekinstellingen en -onderzoeken gedaan.