HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

05 september 2011

Vakantie-effect na één werkdag alweer verdwenen

De herfst is al begonnen en de vakantie weer voorbij. Iedereen helemaal uitgerust na een heerlijke (tropische) bestemming weer aan de slag. Zo, nu kunnen we er voorlopig weer tegenaan. Toch?

Nou, volgens DYMO niet. Zij deden onderzoek onder 777 Nederlanders van 25 tot 65 jaar, en wat bleek?: Maar liefst 40% van de ondervraagden is het uitgeruste vakantiegevoel al na één dag werken kwijt!

De belangrijkste reden daarvoor (zo geeft 35% van de ondervraagden aan) is het niet kunnen overzien van de grote hoeveelheid werk bij terugkomst.
Slechts 7% van de Nederlanders zegt het vakantiegevoel helemaal niet kwijt te raken.
16% Van de Nederlanders raakt het vakantiegevoel kwijt doordat zij hun werk niet meer leuk vinden.

Na de vakantie kijkt 74% van de Nederlanders het meeste uit naar collega’s van wie zij hun eigen werk weer kunnen overnemen. Behalve de grote hoeveelheid werk bij terugkomst, speelt opruimen en archiveren een rol. Zo geeft slechts 23% van de ondervraagden aan dat zij hun zaken voor de vakantie goed archiveren, zodat zij na hun vakantie alles gemakkelijk terug kunnen vinden.

Een op de vijf Nederlanders is in de toekomst van plan zijn werk beter te organiseren om het vakantiegevoel langer vast te houden.