HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

04 mei 2006

100 Miljoen extra voor werkloze probleemjongeren

Vandaag meldt de Telegraaf dat het kabinet honderd miljoen euro extra uittrekt om tienduizend werkloze probleemjongeren voor mei volgend jaar aan het werk te krijgen, en ze op die manier te behoeden voor een permanent verblijf in de bijstand. "De bereidheid en het gevoel van urgentie is er bij scholen, bedrijven en overheden en nu de economie aantrekt, moeten we ervoor gaan" aldus Mark Rutte van de VVD.

In juni wordt in zeker 31 steden een zogenoemde no-risk polis voor bedrijven ingevoerd. Werkgevers die een leerbaan bieden aan jonge werklozen tussen de 16 en 23 jaar hoeven als jongeren ziek thuisblijven niet zelf voor de kosten op te draaien.

Naast de no-risk polis, krijgen bedrijven die een werkloze jongere in een leerbaan plaatsen een premie van 5500 euro, i.p.v. de vierduizend euro die ze voorheen kregen. Dit geld komt volgens de ochtendkrant uit een geldpot van veertig miljoen euro, die tijdens de werktop al beschikbaar was gesteld.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid begon twee jaar geleden met een project om 65 duizend jongeren, de zogeheten drop-outs, aan werk of een leerbaan te helpen. Doel was om voor mei volgend jaar veertigduizend jongeren te helpen. Tot nu toe hebben dertigduizend jongeren een baan gekregen.

Twee weken geleden werd bekend dat jongeren ondanks de werkloosheid niet geïnteresseerd zijn in leerbanen in het midden- en kleinbedrijf. Vooral in de sectoren techniek, bouw en zorg moeten daarom buitenlanders naar Nederland worden gehaald.

In september maakte de Taskforce Jeugdwerkloosheid bekend dat gemeenten en werkinstellingen duizenden jeugdige werklozen binnen enkele maanden aan een baan of opleiding kunnen helpen, maar dat dit niet lukt omdat de jongeren geen idee hebben wat voor werk ze zoeken. Hierbij moeten ze worden begeleid.

Bron: Volkskrant