HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

16 januari 2008

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke managers

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg hebben samen het Intermediair Leiderschaps Onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er duidelijke verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden.

Voor het onderzoek zijn verschillende morele dilemma's voorgelegd aan 3000 jonge hoogopgeleiden, van wie de helft leiding geeft. Bij alle dilemma's gaat het om voorbeelden waarbij managers hun eigen belang voorop zetten.

Volgens het onderzoek zijn mannelijke managers egoïstischer dan hun vrouwelijke collega's. Ook hebben mannen er minder moeite mee om iemand in de ogen te kijken wanneer ze liegen dan vrouwen. Bovendien hebben mannen een soepeler ethiek. Verder blijkt uit het onderzoek dat mannen zichzelf meer macht toedichten dan vrouwen die op hetzelfde niveau werken. Ze vinden dat ze grote invloed uitoefenen op de loonsverhogingen van hun medewerkers.

Het verschil tussen de seksen zouden te verklaren zijn door wat ook wel 'self-entitlement' genoemd wordt: Hoe meer macht mensen hebben, hoe meer zij het terecht vinden dat zij die positie verdienen.

Het recht op meer, de drijvende kracht achter veel carrières, wordt in veel organisaties als positief ervaren. Toch heeft dat ook negatieve kanten. Managers die zeer tevreden met zichzelf zijn, zijn vaak juist ontevreden over hun beloning en zijn ook minder te spreken over hun werk.
Daarnaast vertonen ze veel begrip voor onethisch managementgedrag. Vrouwen daarentegen denken ethischer en zetten hun eigen belang niet voorop.