HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

11 maart 2008

Kabinet wil geen geld meer erbij voor politie

Wouter Bos, minister van Financiƫn, gaf vandaag in zijn wekenkijkse interview met RTL-Z aan dat het kabinet niet van plan is om nog extra geld uit te trekken voor de politie-cao. Hij noemt het bod van minister Guusje ter Horst buitengewoon ruim en hij vindt dat het nu tijd is dat de politiebonden ook een stap doen.

Het bod van Ter Horst ging volgens hem al "bijna verder dan te verantwoorden is". Bos is ook geschrokken van de berekeningen van het Centraal Planbureau, waaruit blijkt dat de politiesalarissen er minder bekaaid afkomen dan de bonden beweren.

Afgelopen vrijdag, tijdens de mislukte onderhandelingsronde, heeft ter Horst de bonden informeel aanvullende voorstellen gedaan, waaronder in totaal 1800 euro aan eenmalige (bruto) toelages in 2008 en 2009 voor alle agenten.

Dit voorstel zou 350 miljoen euro aan structurele kosten met zich meebrengen, aangevuld met 220 miljoen euro aan incidentele lasten. Dat schreef de minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Ter Horst kwamen de vakbonden vrijdag met een gezamenlijk eisenpakket dat structureel ruim 100 miljoen euro meer kost dan het maximale budget van Binnenlandse Zaken.

Bos zei zich zorgen te maken dat werknemers in andere sectoren, zoals verpleegkundigen en leraren, nu ook met hogere looneisen komen. "Haasje over" met lonen zou volgens de bewindsman de economische groei aantasten.

En verdomd, vandaag kondigde de Aob aan met acties te komen om hogere salarissen voor leraren af te dwingen... Is er hier inderdaad sprake van 'haasje over', of is er slechts sprake van toeval?