HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

29 juni 2011

Jeugdwerkloosheid in Nederland laagste binnen EU

Nederland doet het goed; de jeugdwerkloosheid is in Q1 uitgekomen op 7,4%. Daarmee zit Nederland het laagst van de landen binnen de Europese Unie, zo maakte het CBS vandaag bekend.

Duitsland en Oostenrijk scoorden na Nederland het beste. Daar kwam de werkloosheid onder 15 tot 25-jarigen uit op respectievelijk 8,3 en 9,2%. Ook in Malta, Denemarken en Sloveniƫ lag de jeugdwerkloosheid ruim onder het Europees gemiddelde. Gemiddeld is ruim een op de vijf jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos in de EU. Vooral in het oosten en zuiden van de EU is sprake van hoge jeugdwerkloosheid. Van de lidstaten in West-Europa kwam alleen in Ierland de jeugdwerkloosheid boven de 25% uit.

De meest slecht scorende landen zijn Spanje, Griekenland, Italiƫ en Portugal. Zij hebben een jeugdwerkloosheid van meer dan 25%. Ook in veel Oost-Europese landen zoals Slowakije, Litouwen, Letland, Bulgarije, Hongarije en Polen is de werkloosheid onder jongeren betrekkelijk hoog. Deze trend zet in Q2 in ieder geval nog door, en zal naar verwachting ook in de rest van het jaar aanblijven, en zelfs nog gaan stijgen.