HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

04 mei 2006

Vrijlaten schorpioen geen reden voor ontslag

Een werknemer die tijdens het laden en lossen van binnengekomen meubels een levende schorpioen vond en deze losliet in een kantoortuin, mag door zijn werkgever niet worden ontslagen. Dit bepaalde de rechter in Zwolle.

Het bedrijf houdt zich bezig met import van kleinmeubelen uit Indonesië, die worden vervoerd in containers. De werknemer in kwestie is werkzaam in het magazijn en is verantwoordelijk voor het uitpakken van de binnengekomen lading.

De feiten
Op 30 maart 2006 bleek er een levende schorpioen te zitten in een uit Indonesië geïmporteerde kast. [S], die de dagelijkse leiding over het bedrijf heeft, heeft werknemer en twee andere collega’s die daarbij aanwezig waren, opgedragen de schorpioen in een doos te vangen. De schorpioen is door werknemer met een stuk karton in een, door een ander vastgehouden, kartonnen doos geschoven. Vervolgens heeft werknemer van [S] de opdracht gekregen die doos met plastic te omwikkelen, zodat het beest zou stikken, en de doos op het bureau van de directeur te zetten. Werknemer heeft in plaats daarvan de schorpioen vrijgelaten in een tuin bij een bedrijfspand in de buurt.

Op 31 maart 2006 heeft [S] werknemer opgedragen de schorpioen te zoeken, te vangen en vervolgens op het directiebureau te plaatsen, anders zou hij als ontslagen worden beschouwd. Werknemer heeft de schorpioen niet meer gevonden. Hij is op3 april 2006 aan het werk gegaan doch na de pauze door [S] naar huis gezonden. Vervolgens heeft de werkgever het ontslag per brief aan de werknemer bevestigd, waarop werknemer aan heeft gegeven het niet eens te zijn met het ontslag en heeft zich bereid verklaard zijn werkzaamheden op eerste afroep te hervatten.

Motivatie werkgever en werknemer
Werknemer zegt niet te hebben geweten dat het om een schorpioen ging en dat dit dier giftig kon zijn. Hij wilde dat het dier zijn laatste uren in de vrije natuur kon doorbrengen.
Werkgever is van mening dat werknemer de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht. Ook voert werkgever aan dat werknemer vorig jaar een eveneens per ongeluk ingevoerde spin van zo’n 8 tot 10 centimeter buiten de deur heeft gezet. Hiervoor is hij toen door zijn chef berispt.

Redenering rechter
De kantonrechter heeft beide partijen gevraagd of zij wisten dat dit dier giftig kon zijn. Hierop heeft werkgeefster een bevestigend en werknemer een ontkennend antwoord gegeven. De rechter stelt terecht de vraag waarom geen overheidsdienst of tenminste een ter zake deskundige heeft ingeschakeld om dit mogelijk giftige dier te vangen. Door haar werknemers op te dragen een giftig beest te vangen, zonder dat van zo’n noodsituatie is gebleken, zonder te informeren naar noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, en zonder enige voorzorgsmaatregel te treffen met het oog op de veiligheid van de eigen werknemers, heeft juist werkgever zich onbetamelijk jegens zijn werknemers gedragen.

Naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter verbleken de verwijten aan werknemer bij de hoeveelheid boter die werkgeefster aldus op haar hoofd heeft. Ook oordeelt de kantonrechter dat ontslag op staande voet niet kan worden rechtvaardigd en in een bodemprocedure geen stand zal houden.

De beslissing in kort geding
De kantonrechter veroordeelt werkgever om binnen 2 dagen na betekening van dit vonnis werknemer, conform zijn arbeidsovereenkomst, te werk te stellen. Dit op verbeurte van een dwangsom van € 500,00 per dag.


Bron: rechtspraak.nl

Lees hier de gehele uitspraak