HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

26 juni 2007

Tweede Kamer tegen anoniem solliciteren

Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken is al even bezig met haar plannen betreft anoniem solliciteren. Zij heeft nu ook het idee geopperd om anoniem solliciteren in te voeren bij de rijksoverheid. De Tweede Kamer verzet zich met een overgrote meederderheid tegen dit idee. Ook haar eigen partij, de PvdA, heeft moeite met het plan.

Ter Horst wil met anoniem solliciteren de nadruk leggen op de inhoud, en niet op irrelevante zaken als huidskleur. Als goed voorbeeld noemde ter Horst de orkesten. Daar moeten solliciterende musici auditie doen achter een gordijn, zodat kenmerken waarom het niet gaat bij de sollicitatie, ook geen rol spelen.

Ter Horst heeft in Nijmegen al de proef op de som genomen, in de tijd dat zij daar burgemeester was. Als de resultaten van dat experiment goed uitpakken, gaat ter Horst haar voorstel om anoniem solliciteren ook bij het Rijk mogelijk te maken, voorleggen aan het kabinet.

Het CDA ziet het plan van minister ter Horst als een schijnoplossing. Kamerlid Eddy van Hijum vindt het een absurd idee om te moeten accepteren dat je je naam, afkomst en huidskleur weg zou moeten typexen. Ook SP, VVD, PVV en D66 hebben zich kritisch uitgelaten over het plan. Ook binnen het kabinet heerst kritiek over het voorstel van ter Horst. Minister Donner (Sociale Zaken) die ook door de Kamer bij het debat was geroepen, vindt dat anoniem solliciteren geen oplossing is voor het probleem van discriminatie op de arbeidsmarkt. Wel ziet hij het als een bruikbaar instrument.