HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

17 oktober 2008

Boete voor dodelijk ongeval lager

In mei 2006 is bij een bedrijfsuitje in Loon op Zand een medewerker omgekomen. Het evenementenbureau; Gerard Rond Sporting, dat het bedrijfsuitje had georganiseerd, moet nu van het gerechtshof in Den Bosch een boete betalen.

De medewerkers gingen crossen bij het Blauwe Meer. Kraan; de verongelukte medewerker, reed tegen de instructies in zonder veiligheidsgordel in een Rhino, een crossvoertuig. Hij sloeg over de kop en liep daarbij fataal hersenletsel op.

Het hof houdt het evenementenbureau verantwoordelijk en aansprakelijk voor de dood van Kraan. Volgens het hof blijkt uit getuigenverhoren dat medewerkers van Gerard Rond Sporting niet hebben gecontroleerd of de deelnemers hun gordels hadden vastgemaakt, terwijl dit wel hoorde te gebeuren.

Het gerechtshof koos voor de maximale boete die in deze zaak aan een persoon kon worden opgelegd; € 16.750. Een hogere boete kon wel, omdat het om een bedrijf gaat, maar dat vond het hof niet nodig. Dit in tegenstelling tot de rechtbank, die eerder al een hogere boete oplegde. Die bedroeg € 40.000 , waarvan 15.000 voorwaardelijk.