HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

08 december 2009

Deeltijd WW tot 1 april 2010 verlengd

Althans, zolang er nog geld over is.. De regeling zou eigenlijk op 1 januari 2010 al stoppen.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakte dinsdag de verlenging bekend in een opiniestuk in de Volkskrant, dat hij samen met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft geschreven.

Doel van de deeltijd-WW is om werkgevers vakkrachten te kunnen laten behouden die ze bij een aantrekkende vraag bij economisch herstel weer hard nodig hebben.

In de Tweede Kamer is ook aangedrongen op verlenging van de deeltijd-WW. Er wordt vanuit gegaan dat het nog steeds nodig is. Er wordt onder andere gevreesd voor ontslaggolven in de bouw.

Het gebruik van de deeltijd-WW is de laatste tijd meegevallen. Vanaf juli, toen de aangescherpte criteria gingen gelden, doen bedrijven een minder groot beroep op de regeling en lijkt het budget niet op te gaan voor de jaarwisseling. Tot nu toe maken ongeveer 3800 bedrijven met bij elkaar zo'n 40.000 werknemers gebruik van de crisissteun.

Donner waarschuwt dat de regeling niet te lang opengehouden moet worden. Het zou een remmende werking hebben op de dynamiek, zeker als het aantal vacatures straks weer stijgt.