HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

05 december 2007

Overeenkomst tussen Nederland en Tsjechie over tegengaan sociale fraude

Nederland en Tsjechiƫ gaan samen grensoverschrijdende fraude op sociale zekerheidsgebied aanpakken.

Op 28 november jl. hebben minister Donner (SZW) en de Tsjechische minister van Arbeid en Sociale Zaken Necas hierover in Praag een overeenkomst ondertekend. De overeenkomst geeft de gemaakte afspraken weer over het bestrijden van illegale arbeid en werken, zonder belastingen en sociale premies te betalen.

Nederland krijgt meer mogelijkheden om misbruik van de bijstand na te gaan. Tsjechiƫ gaat bijvoorbeeld desgevraagd gegevens verstrekken over eventueel vermogen dat mensen in de bijstand in dat land hebben.

De afspraken met de Tsjechen hangen samen met het opheffen van de beperkingen, per 1 mei 2007, voor werknemers uit de Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Nederland maakt met deze landen nu afspraken om zwart of illegaal werk en misbruik van sociale voorzieningen in Nederland te voorkomen.

Nederland bereikte vorig jaar reeds overeenstemming met Slowakije. Met Polen, Roemeniƫ en Bulgarije lopen gesprekken. Let op, want Nederlandse werkgevers hebben voor werknemers uit beide laatste landen (sinds 1 januari 2007 lid van de EU) overigens nog wel een werkvergunning nodig.