BHV en grootschalige rampenoefening Hogeschool Utrecht
Sinds een week ben ik officieel bedrijfshulpverlener, BHV'er voor de kenners. Tijdens de 2 cursusdagen heb ik ontzettend veel geleerd over het verlenen van eerste hulp, ontruiming en brandbestrijding.
Gisteren kon ik mijn opgedane kennis meteen in de praktijk brengen, want er was een grootschalige oefening. Ik zat middenin een teamdag, toen het alarm ging. Dat is voor iedereen het teken dat je naar buiten moet. Dus snel naar de BHV-verzamelplaats en gele vestjes aan. In 9 minuten was het hele pand ontruimd en stonden de ongeveer 3000 mensen buiten op de verzamelplaats. In het gebouw lagen zogenaamde lotussen, die doden en gewonden speelden. Er werd een bommelding gesimuleerd, compleet met knal en rook. De Faculteit Communicatie & Journalistiek, die naast ons zit, moest ook worden ontruimd.
De politie was van tevoren ingelicht over de oefening, maar toch belden veel omstanders naar het alarmnummer 112. Er werd zo massaal gebeld, dat de politie ons heeft verzocht om de oefening voortijdig te beeindigen.
Ook al zijn er altijd verbeterpunten, het is wel goed om te weten dat wanneer er echt een dergelijke calamiteit zou plaatsvinden, er een professioneel team klaarstaat en dat er supersnel wordt gehandeld.
De oefening heeft veel aandacht gekregen in de media. Zie de site van de Hogeschool Utrecht voor meer info. Kijk voor een filmpje over de ontruiming op Skoeps.nl
3 Comments:
Ik geloof idd dat er wel ergveel gebeld is naar 112..
Schrik je dan niet enorm of wist je dat het een oefening was of dat die er aan zat te komen.
Overigens zullen er altijd slachtoffers vallen als dit zou gebeuren en ik vind het erg dat hiervoor getraind moet worden, los van het feit dat het nodig is.
@Paul, ik moet ook toegeven, dat ik het jammer vind dat terrorisme als uitgangspunt wordt genomen voor een oefening. Er zijn genoeg andere redenen die je als uitgangspunt kunt nemen.
In ieder geval goed om te weten, dat je als je een oefening gaat doen eerst even de buren waarschuwt, al was het alleen maar om te voorkomen dat 112 onbereikbaar wordt. Aan de andere kant vraag ik me af wat ze bij 112 denken, nu blijkt dat hun centrale eigenlijk de druk niet aan kan van een ramp?
En heb je nu eindelijk toch nog genoeg kunnen oefenen voordat de oefening werd afgelast? Ik zag laatst namelijk in een documentaire op National Geographic een deskundige zeggen, dat je tenminste acht weken oefenen nodig hebt om mensen voor te bereiden op het goed omgaan met een ramp. En in dit specifieke geval ging het over een ramp met op veerboot, waarvan de bemanning maar twee dagen de tijd had gekregen om bekend te raken met het schip. Als ik het goed onthouden heb, zijn er toen een kleine vijftig slachtoffers gevallen, omdat er niemand was die ze hielp of wist hoe ze iemand moesten helpen.
@Paul en Norman: We hadden 112 van tevoren wel ingelicht over de oefening, maar iedereen ging mobiel bellen. En dan moeten ze toch opnemen. Wel erg verontrustend dat zo'n centrale zo weinig capaciteit heeft inderdaad.
We oefenen bij onze faculteit wel regelmatig. Ik heb nu al 3 oefeningen meegemaakt waarbij het hele pand werd ontruimd, en telkens lukt dit binnen de gestelde 10 minuten. Dat geeft toch weer aan: oefening baart kunst :-)
Een reactie posten
<< Home