HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

06 juli 2007

Meer gehandicapten en chronisch zieken aan het werk

In vergelijking met voorgaande jaren hebben steeds meer mensen met een chronische ziekte of handicap een baan.

de arbeidsparticipatie van chronisch zieken nam tussen 2003 en 2005 toe van 31 naar 39%. Tegelijkertijd halveerde tussen 1999 en 2005 de tijd die deze mensen wegens ziekte verzuimden. Daarnaast daalde het aantal mensen dat volledig arbeidsongeschikt is van 78% in 1999 naar 67% in 2005.

Bovenstaande blijkt uit het Rapport Kerngegevens Maatschappelijke Situatie 2006, van het onderzoeksinstituut NIVEL. Dit rapport is door minister Donner (SZW) mede namens staatssecretaris Bussemaker van (VWS) naar de Tweede Kamer gestuurd. De situatie van 3500 mensen met een chronische ziekte of handicap van 15 jaar en ouder heeft als input voor het rapport gediend.

Donner is blij dat meer mensen met een chronische ziekte of handicap werken. Dit toont aan dat het beleid, om uit te gaan van wat mensen wél kunnen, werkt.

Het kabinet wil nog meer mensen met een chronische ziekte of handicap aan een baan helpen. Hiervoor zullen er bijvoorbeeld 10.000 brugbanen komen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Ook gaat het kabinet door met de campagne ‘Geknipt voor de juiste baan’, om werkgevers te overtuigen dat gedeeltelijk arbeidsgeschikten geschikte en gemotiveerde werknemers zijn.