HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

04 juli 2007

Controle Arbeidsinspectie op veilig vakantiewerk

De komende maanden zal de Arbeidsinspectie bij ruim 600 bedrijven controleren of de aanwezige jonge vakantiekrachten wel onder veilige omstandigheden werken. Dit heeft de inspectiedienst vandaag aangekondigd.

De controle zal vooral plaatsvinden in de detailhandel, landbouw en horeca. Dit omdat er in die sectoren traditioneel veel jongeren werkzaam zijn in de zomermaanden, om wat bij te verdienen.

Doel
Het doel van de Arbeidsinspectie, een inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken, is om erachter te komen of werkgevers wel voldoende letten op de werkende kinderen en jongeren. Deze jongeren lopen meer risico's dan oudere werknemers, omdat ze vaak onervaren en speels zijn.

Vorige controles
De controle van vorige zomer wees uit dat bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven iets mis was met de werksituatie van vakantiekrachten. Wel was dit een forse verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, toen telkens zo'n 45% van de bezochte werkgevers in overtreding was.

Gevaarlijk werk
Bepaalde werkzaamheden, zoals gevaarlijk en zwaar lichamelijk werk, mogen ze niet doen. In de vakantieperiode is er regelmatig sprake van gebrekkig toezicht, meestal vanwege een magere bezetting.

De Arbeidsinspectie heeft dit jaar in de landbouw bijzondere aandacht voor pluimveeslachterijen. Volgens een woordvoerster zijn er namelijk signalen binnengekomen dat daar meerdere jongeren aan het werk gaan. Aangezien kinderen niet in een een industriƫle omgeving mogen werken, en in slachterijen staan nogal wat machines staan, is de Arbeidsinspectie geinteresseerd in welke werzaamheden de jongeren daar dan uit gaan voeren.

In de horeca werkt de dienst dit jaar voor het eerst samen met de Voedsel en Waren Autoriteit. Op die manier wordt voorkomen dat horeca-ondernemers onnodig van hun werk worden gehouden, omdat ze verschillende inspectiediensten over de vloer krijgen.