HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

06 juli 2007

Controle Arbeidsinspectie op illegale arbeid op kermissen

De komende tijd controleert de Arbeidsinspectie of kermisexploitanten gebruikmaken van illegale arbeid. Bij de controles wordt ook gekeken naar fraude met identiteitsbewijzen van werknemers.

Tot nu toe heeft de Arbeidsinspectie kermissen beperkt gecontroleerd. Daarbij is regelmatig fraude geconstateerd. Daarom voert de inspectie tot eind oktober 2007 uitgebreidere controles uit.

In Nederland exploiteren ongeveer 850 bedrijven kermisattracties. Het risico op inzet van illegale werknemers is in deze sector relatief groot vanwege het vele ongeschoold en zwaar werk, dat zich concentreert in piekperiodes.

De Arbeidsinspectie wil fraude met valse identiteitsbewijzen en de zogenoemde ‘look alike’ fraude (iemand gebruikt de papieren van een ander op wie hij lijkt), tegengaan. De Arbeidsinspectie controleert of werkgevers kopieën bewaren van een geldig identiteitsbewijs van alle werknemers en of deze papieren echt zijn.

De Arbeidsinspectie bestrijdt illegale arbeid om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Bovendien kan illegale arbeid ertoe leiden dat legale werknemers werkloos raken of blijven en een beroep moeten doen op een uitkering.

Werkgevers die vreemdelingen zonder de benodigde werkvergunning laten werken, kunnen rekenen op een boete van 8.000 euro per illegale werknemer. Bij een 2e overtreding bedraagt de boete 12.000 euro. Wanneer werkgevers niet meewerken aan een inspectie, krijgen ze een boete van 8.000 euro.

1 Comments:

At donderdag, 27 september, 2007, Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 

Een reactie posten

<< Home