HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

09 augustus 2007

Helft van werknemers werkt structureel over

De laatste jaren is overwerken fors toegenomen. Ruim de helft van de werknemers in Nederland werkt zelfst structureel over. Door deze werknemers wordt gemiddeld 7 uur per week overgewerkt.

Vergeleken met vorig jaar is dit een flinke stijging. Vorig jaar werd er namelijk gemiddeld 6 uur per week overgewerkt. Toen werd er nog door 1 op de 3 werknemers structureel overgewerkt. Omgerekend komt het overwerk nu neer op ruim 3 uur per week, verspreid over alle werknemers. Vorig jaar was dat 1,5 uur.

Dit alles blijkt uit de Werkmonitor van uitzendbureau Randstad, welke afgelopen dinsdag is gepubliceerd. Er zijn voor het onderzoek ruim 800 werknemers ondervraagd. De werkmonitor noemt het gunstige economische klimaat als een oorzaak voor de toename van het overwerk.

16% Van de ondervraagde werknemers geeft aan dat overwerk op geen enkele wijze wordt gecompenseerd. 1 Op de 3 werknemers krijgt de extra uren in tijd terug. Anderen krijgen de uren (deels) uitbetaald of op een andere manier (deels) vergoed.

1 Op de 5 werknemers (dit zijn 1,2 miljoen mensen) vindt dat hij het "te druk" heeft op zijn werk. De werkdruk wordt vooral door hoogopgeleiden als hoog of te hoog ervaren.

Door de nu gunstige economie zien werknemers hun kansen op de arbeidsmarkt positief in. Ruim driekwart heeft er vertrouwen in een andere baan te kunnen vinden, slechts 3% is bang voor ontslag. Veel werknemers kijken wel om zich heen voor ander werk, maar slechts een beperkt deel slaat ook daadwerkelijk aan het solliciteren. Uiteindelijk is in het afgelopen half jaar maar 10% van de werknemers van baan veranderd.

Werkgevers die op zoek zijn naar nieuw personeel benaderen regelmatig mensen direct of indirect. 4 Op de 10 werknemers zeggen het afgelopen half jaar een aanbod te hebben gehad om te solliciteren.

1 Comments:

At maandag, 24 september, 2007, Anonymous Anoniem said...

Is het niet zo dat voornamelijk de hogeropgeleiden veel overwerken en die daardoor ervoor zorgen dat op het totaal het de helft van de werknemers betreft?

maar moet nu weer verder....drukdrukdruk

 

Een reactie posten

<< Home