HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

20 april 2011

Gebruik social media in strijd met relatiebeding?

Vandaag las ik een bericht over personeel van vervoersbedrijf RET dat bedreigd wordt via Twitterberichten. De 'dreigtweets' zijn vooral gericht aan conducteurs die boetes hebben uitgeschreven. Even geleden was in het nieuws hoe de dochter van Femke Halsema via Twitter werd bedreigd. Tegenwoordig worden medewerkers ook via social media ontslagen.

Dit zijn voorbeelden van hoe social media ook minder plezierig kunnen werken. Zo was er onlangs een uitspraak van de rechtbank in Arhem waarin een medewerker met een relatiebeding werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 10.000 euro aan zijn ex-werkgever, wegens het benaderen van een relatie van deze werkgever via LinkedIn. Vergezocht, of heel terecht?

Het betrof in dit voorbeeld een medewerker in een sales functie. In het overeengekomen relatiebeding stond dat het de werknemer verboden was om gedurende een jaar contact te hebben of te onderhouden met een aantal met naam genoemde relaties van de werkgever. Bij overtreding gold een boete van 10.000 euro.

Kort na zijn ontslag trad de werknemer in dienst bij een concurrerende onderneming. Vanaf dat moment ontstond er tussen de werknemer en zijn voormalige werkgever een heftige discussie over de vraag of de werknemer met bepaalde gedragingen het relatiebeding geschonden had. Het toevoegen op LinkedIn van een relatie van de oud-werkgever was de druppel en de werkgever stapte naar de rechter.

Het doel van een relatiebeding is in de eerste plaats het voorkomen dat een ex-medewerker actief en stelselmatig relaties van zijn oud-werkgever benadert. De uitspraak van deze rechter onderstreept een absoluut contactverbod. Niet alle ins en outs zijn mij bekend, maar dit klinkt mij toch ietwat zwaar. Ik ben benieuwd of deze uitspraak een nieuwe trend gaat worden.