HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

16 februari 2006

Ergernis over roken onder werktijd

Sinds 2 jaar hebben werknemerd recht op een rookvrije werkplek. Steeds meer ontstaat er ergernis over werknemers die rookpauzes nemen tijdens werktijd, zowel bij collega's als bij werkgevers. Er zijn bedrijven die van hun rokende medewerkers verlangen dat zij vakantiedagen inleveren ter compensatie van de rookpauzes.

Bij luxaflexfabrikant Hunter Douglas leveren rokende medewerkers drie vakantiedagen in, in ruil voor twee rookpauzes per dag. De motivatie van de bedrijfsleiding daarbij is het verlies aan productiviteit dat de rokers veroorzaken.

FNV Bondgenoten is ongelukkig met deze gang van zaken. De heer Warning, teamleider Arbeidsomstandigheden, is van mening dat je geen rechten van mensen mag afnemen die ze voor de invoering van de Tabakswet al hadden.

Het FNV heeft een rapport uitgebracht: ‘Problemen met de peukenpauze’. Hierin wordt een sluimerende onvrede onder niet-rokers gesignaleerd. Zo zegt een geënquêteerde niet-roker: ‘Ik hoop niet dat deze enquête gebruikt wordt om de belangen van rokers te versterken, de rokers hebben de niet-rokers lang genoeg geterroriseerd.’

De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) krijgt regelmatig meldingen binnen van werknemers en werkgevers die zich ergeren aan de rookpauzes van hun collega’s. Stivoro wijst erop dat werkgevers rookpauzes mogen verbieden als ze dat willen en dat het evenmin verplicht is een rookruimte in te richten.

Bron: Zibb.nl