HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

10 mei 2006

Meer vrijheid bij invulling arbobeleid voor werkgever

Staatssecretaris van Hoof (SZW) heeft bij de Tweede Kamer een voorstel ingediend voor een nieuwe Arbeidsomstandighedenwet.

Hierin staat dat werkgevers en werknemers vanaf 2007 meer ruimte moeten krijgen om samen het eigen arbobeleid in te vullen. De overheid schrijft dan niet meer tot in detail voor aan welke eisen ondernemingen moeten voldoen.

Omdat werkgevers en werknemers het arbobeleid samen invullen, verwacht Van Hoof dat het beleid meer draagvlak krijgt binnen de onderneming. Ondernemers krijgen meer ruimte om het beleid aan te passen aan de risico's in hun eigen onderneming of sector. Door minder administratieve verplichtingen besparen zij jaarlijks in totaal 63 miljoen euro.

In de nieuwe wet staan vooral regels van de Europese Unie. Alleen als er sprake is van zeer ernstige risico's, komen er extra regels van het kabinet. Bijvoorbeeld bij het werken met professioneel vuurwerk of bij het vervangen van producten met vluchtige organische stoffen.

In plaats van gedetailleerde voorschriften waaraan een onderneming moet voldoen, komen er zogenoemde 'doelvoorschriften'. Dit zijn omschrijvingen van het te bereiken beschermingsniveau tijdens het werk.

Een voorbeeld is dat de overheid niet langer voorschrijft hoeveel toiletten een bedrijf moet hebben, maar wel eist dat een werkgever zorgt voor voldoende toiletten.
Hoe werkgevers en werknemers de doelen gaan bereiken, kunnen ze per sector regelen. Zij kunnen daarvoor arbocatalogi samenstellen. Daarin staat op welke manier en met welke middelen bedrijven de doelvoorschriften kunnen halen.

De Arbeidsinspectie blijft controleren of ondernemers hun werknemers voldoende beschermen. Groepen die grotere gezondheidsrisico's lopen, zoals zwangere vrouwen en jongeren, worden nu extra beschermd. In de nieuwe wet blijft dat zo.

Bron:Persbericht ministerie van SZW