HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

18 februari 2007

WAO'ers na herbeoordeling vaker weer aan het werk

Een op de drie werkeloze WAO-ers die worden herbeoordeeld, heeft binnen anderhalf jaar een baan. Anderhalf jaar na de herbeoordeling is meer dan de helft van de herbeoordeelde WAO-ers aan het werk.

Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Met zijn brief reageert De Geus op 2 onderzoeken naar de positie van herbeoordeelden op de arbeidsmarkt en hun inkomenspositie. Opdrachtgever van het onderzoek is het UWV.

Er zijn voor het onderzoek 2 groepen WAO-ers onderzocht: een groep die in 2005 is herbeoordeeld en een groep die in 2006 is herbeoordeeld. De mensen die in 2005 zijn herbeoordeeld, is gevraagd hoe het hen na anderhalf jaar vergaat. Dezelfde vraag kreeg deze groep ook in eerdere onderzoeken na vier en acht maanden voorgelegd. De groep die herbeoordeeld is in 2006, is gevraagd hoe het vier maanden na de herbeoordeling vergaat. Bij alle deelnemers aan de onderzoeken is de uitkering verlaagd of beëindigd.

Van de groep mensen die in 2005 is herbeoordeeld, werkt anderhalf jaar later 51 procent. Dat was op het moment van de herbeoordeling zelf 36 procent. De stijging komt doordat binnen anderhalf jaar een derde van de herbeoordeelden zonder werk weer een baan had.
Daar staat echter tegenover dat een deel van de WAO-ers die werkten op het moment van de herbeoordeling 18 maanden later weer zonder werk zaten. Wellicht interessant voor een volgend onderzoek, om eens inzichtelijk te maken waar dit aan ligt. Verder zaten nog veel mensen in een traject naar werk.

De begeleiding van het UWV sluit vaker aan bij de eigen wensen en behoeften van de herbeoordeelden. Het aandeel herbeoordeelden dat na vier maanden (alsnog) behoefte heeft aan begeleiding is afgenomen, maar blijft met 17 procent toch nog erg groot. Vooral de Individuele Re-integratieovereenkomst (IRO) – waarbij de herbeoordeelde zelf de regie in handen heeft van de re-integratie - wint echter aan populariteit.