HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

02 februari 2007

Fiscale heffing bij eerder stoppen met werken?

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, dan worden mensen die voor hun 65e stoppen met werken straks fiscaal bestraft. Wie voor zijn 65e stopt met werken moet een fiscale heffing gaan betalen. Degenen die echter na de pensioengerechtigde leeftijd blijft doorwerken, krijgt een belastingvoordeeltje.

Het CDA, PvdA en ChristenUnie hebben hierover in de kabinetsformatie een akkoord bereikt. De Telegraaf heeft dit vandaag bevestigd in een bericht, afkomstig van betrokkenen uit kringen rond de onderhandelingen.

De maatregel gaat in 2011 in en gaat niet gelden voor mensen die dan al met werken zijn gestopt. De heffing gaat enkel gelden voor AOW'ers met een aanvullend pensioen vanaf 15.000 euro per jaar. Het is de bedoeling dat de heffing hoger wordt naarmate iemand eerder met werken stopt. Het doel is uiteraard om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden.

In het PvdA-verkiezingsprogramma was al een dergelijk plan opgenomen, dat iedere 65-plusser met een aanvullend pensioen van 15.000 euro of meer zou moeten meebetalen aan de AOW. Het effect zou zijn dat rijkere ouderen meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Nu is dus als compromis gekozen voor een afgezwakte variant van het PvdA-plan.