HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

04 januari 2007

Google laat potentiële werknemers online test doen

Google gaat een nieuwe aanpak hanteren om nieuwe werknemers te selecteren; middels een persoonlijkheidstest. Sollicitanten moeten online een uitgebreide vragenlijst invullen over onder meer hun gedrag, persoonlijkheid en biografische details. Met één druk op de knop wordt vervolgens de geschiktheid van de kandidaat zichtbaar.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat selectie aan de hand van een vragenlijst een succesvolle manier is. De vragen variëren van aanwezige vaardigheden tot of men ooit een eigen non-profit-project is gestart tot aan het bezit van huisdieren. De antwoorden van de sollicitanten worden vervolgens ingevoerd in een reeks van formules, opgesteld door wiskundigen van Google. Uit de antwoorden komt een getal rollen dat tussen de 1 en de 100 ligt. Dit getal moet voorspellen hoe geschikt iemand is om bij Google te werken.

Google denkt met de persoonlijkheidstest veel sneller te weten komen of een sollicitant bij Google past. De huidige sollicitatieprocedure van Google duurt zo’n twee maanden, waarin ongeveer 6 gesprekken worden gevoerd. Het is hard nodig om met een meer efficiente aanpak tijd te besparen, en dus zo snel mogelijk te weten of een kandidaat geschikt is. De laatste paar jaar is de groei van Google enorm toegenomen en het softwarebedrijf verwacht in 2007 maarliefst 200 werknemers per week aan te moeten nemen.

Momenteel wordt de vragenlijst voorgelegd aan 15 procent van de sollicitanten. Vanaf volgende maand zullen alle sollicitanten de vragenlijst in gaan vullen.

De werknemers van Google vragen zich af of de nieuwe aanpak - waarbij de computer een geschikte kandidaat kiest in plaats van een mens - wel werkt. Dit zal inderdaad nog maar moeten blijken.

1 Comments:

At zaterdag, 06 januari, 2007, Anonymous Anoniem said...

Wie anders dan google zul je denken. In feite bestond de toepassing al veel langer. Het gaat er eigenlijk om dat een bedrijf er nu pas op durft te vertrouwen. Er moest dus bewijs komen voor de werking. Ik denk dat het als eerste screeningmethode prima toepasbaar is..Iemand die liegt of valsspeelt op zijn assessment zal in een gesprek toch door de mand vallen. Maar kijk voor de grap eens op hrorganizer.com. Dat is een toepassing die binnen de staffplanning groep ( waaronder Expand) ook wordt toegepast.

 

Een reactie posten

<< Home