HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

13 december 2006

Taskforce: Jeugdwerkloosheid nog lang niet opgelost

Taskforce, door het kabinet op 31 oktober 2003 ingesteld, heeft zijn doel bereikt: zorgen voor 40.000 extra banen voor jongeren tot 23 jaar. Volgens de Taskforce Jeugdwerkloosheid is de jeugdwerkloosheid echter nog lang niet opgelost.

De taskforce doet aanbevelingen aan een nieuw kabinet en is van mening dat er juist nu moet worden doorgepakt. Het advies 'Juist nu doorbijten!' is aangeboden aan minister-president Balkenende.

De jeugdwerkloosheid die bij het CWI is geregistreerd, is gedaald tot minder dan 30.000 werkzoekenden. Echter, er is nog een groep van 38.000 structurele jongere werklozen, 124.000 risicojongeren en jaarlijks 60.000 voortijdige schoolverlaters.

Aanbevelingen
Taskforce doet in zijn advies de volgende aanbevelingen:
-Samenwerking tussen het rijk en gemeenten om regionale actieteams mogelijk te maken. Deze actieteams moeten werkloze jongeren persoonlijk begeleiden naar opleiding en werk.
-VMBO-scholen verantwoordelijk maken voor de overdracht van leerlingen naar het vervolgonderwijs.
-Meer autonomie voor regionale opleidingscentra (ROC's), maar de instellingen ook afrekenen op prestaties.
-Prep camps invoeren voor werkloze jongeren zonder startkwalificatie die geen opleiding volgen. Hiermee wordt een 24-uursopvang bedoeld met een intensief programma waarbij de jongeren worden voorbereid voor opleiding en werk.

Lees hier meer.
Bron:Persbericht Taskforce Jeugdwerkloosheid