HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

07 december 2006

Instemming 1e Kamer met vereenvoudiging Arbeidstijdenwet

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de vereenvoudiging van de arbeidstijdenwet. het aantal regels wordt hiermee teruggebracht en vereenvoudigd.
Afspraken over pauzes worden voortaan gemaakt door werkgevers en werknemers onderling, overwerken kan makkelijker worden geregeld en er gaan minder regels gelden voor het maximale aantal uren dat iemand mag werken, onder andere bij nachtarbeid.

Doel wetswijziging
Het doel van de wetswijziging is het verbeteren van de internationale concurrentiepositie van Nederland.
Zeker voor industriële bedrijven, die vaak met ploegendiensten werken, zijn soepeler regels voor arbeidstijden belangrijk om met het buitenland te kunnen concurreren. Daarom beperkt de nieuwe wet zich zoveel mogelijk tot regels die nodig zijn voor de bescherming van de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemer.

Maximum arbeidstijd
Er worden in de nieuwe Arbeidstijdenwet nog maar vier regels over de maximum arbeidstijd gesteld. De huidige wet kent er twaalf.
Zo schrijft de nieuwe Arbeidstijdenwet een maximum arbeidstijd voor van 12 uur per dienst en 60 uur per week. In een periode van 4 weken mag een werknemer onder de nieuwe wet gemiddeld maximaal 55 uur per week werken en per 16 weken gemiddeld 48 uur. Door deze versoepelingen krijgen werkgevers en werknemers meer ruimte de arbeidstijd per dag en per week zelf in te vullen.

Pauzes
Werkgevers en werknemers krijgen meer vrijheid om zelf afspraken te maken over de praktische details van pauzes, zoals aantal en tijdstip(pen). Wel blijft in de wet bepaald dat bij diensten van 5,5 uur of langer er een pauze moet zijn.

Zondagdiensten
In de nieuwe Arbeidstijdenwet blijven de regels voor het werken op zondag nagenoeg ongewijzigd. Het minimum aantal vrije zondagen per jaar blijft 13. In een cao kan een lager aantal worden afgesproken maar dit mag een individuele werknemer weigeren.

Nachtarbeid
De nieuwe wet zorgt voor meer ruimte bij nachtarbeid. Wel blijft de wet werknemers extra bescherming bieden: een nachtdienst mag in de regel niet langer zijn dan 10 uur. Voor werknemers die regelmatig nachtdiensten draaien, mag de werkweek over een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 40 uur bedragen. Na één of meer nachtdiensten geldt een langere rusttijd. Ook het aantal nachtdiensten blijft beperkt: per 16 weken maximaal 36 diensten waarvan zeven nachtdiensten achter elkaar. Bij cao of na een afspraak van de werkgever met de ondernemingsraad mag dit aantal worden verhoogd tot 140 nachtdiensten per jaar en acht nachtdiensten na elkaar.

Ingang nieuwe wet
De wet gaat in op 1 april 2007. Nu het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is aangenomen kan ook het Arbeidstijdenbesluit worden aangepast. Naar verwachting zal het aangepaste Arbeidstijdenbesluit begin januari worden gepubliceerd.

Overgangsregeling
Voor sectoren die een cao hebben afgesloten komt er een overgangsregeling. In deze sectoren wordt de nieuwe wet van toepassing op het moment dat die cao in 2007 afloopt, of eerder wanneer cao-partijen dat afspreken.
Uiterlijk op 1 januari 2008 geldt de wet voor alle sectoren.