HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

30 november 2006

Wijzigingen in de Wt Kinderopvang per 1 januari 2007

Vanaf 1 januari 2007 krijgen alle ouders een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Ouders die nu geen bijdrage van hun werkgever ontvangen, gaan erop vooruit. Voor hen wordt de kinderopvang namelijk goedkoper.

Achtergrond
Bij de invoering van de Wet kinderopvang in januari 2005, ging het kabinet ervan uit dat in 2008 voor minstens negen op de tien werknemers een volwaardige werkgeversbijdrage in de kosten van kinderopvang beschikbaar zou zijn. Uit onderzoek is echter gebleken dat ruim eenderde van de werknemers geen of geen volwaardige bijdrage krijgt.
Minister De Geus heeft daarom voorgesteld de vrijwillige werkgeversbijdrage te vervangen door een verhoging van de overheidsbijdrage. De kosten worden dan doorberekend aan alle werkgevers.

Voordelen
De kinderopvang wordt zowel voor ouders als voor werkgevers eenvoudiger. Door de opslag op het werkgeversdeel van de WW-premie, hoeft de werkgever geen aparte opgaven of afdrachten meer aan de Belastingdienst te doen en zijn er geen aanpassingen in de loonadministratie nodig. Voor werkgevers die gebruikmaken van een financiƫle bemiddelaar vervallen de kosten van deze dienstverlening.
Werknemers hoeven enkel een aanvraag bij de Belastingdienst te doen voor een bijdrage in de kinderopvangkosten.

Gevolgen
Ouders gaan een vaste toeslag ontvangen van eenderde deel van de totale kosten voor de kinderopvang, en een inkomensafhankelijke toeslag.
De kosten van de verhoging worden verspreid over alle werkgevers. Werkgevers waarvan de werknemers minder of geen gebruik maken van kinderopvang, gaan dus eveneens meebetalen. Werknemers die gebruikmaken van kinderopvang zijn dan niet langer meer duurder voor de werkgever.

Praktisch
Ouders hoeven de toeslag niet meer apart aan te vragen. De Belastingdienst keert de vergoeding automatisch uit op grond van de gegevens die ouders al voor de bestaande inkomensafhankelijke toeslag hebben moeten aanleveren.
Alleen ouders die nu nog geen kinderopvangtoeslag ontvangen, zullen wel een aanvraag moeten indienen.
De vaste toeslag is onafhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Tot slot
De Eerste Kamer heeft op 28 november jl. het wetsvoorstel Werken aan Winst aangenomen. Dit betekent dat op 1 januari 2007 de belastingen op winst omlaag gaan. In de vennootschapsbelasting gaat het tarief omlaag van 29,1% naar 25,5% . Hiermee komt het kabinet alle werkgevers tegemoet.