HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

01 november 2006

HRM'ers trekken sollicitanten na op internet

Uit een onderzoek van Careerbuilder blijkt dat p&o'ers veel gebruik maken van het internet om sollicitanten na te trekken. In bijna de helft van de gevallen wordt informatie gevonden die negatief is voor de potentiële werknemers.

Zoekmachines worden het meest worden gebruikt om informatie te vinden over de sollicitant. Ook gebruiken p&o’ers sociale netwerken als Hyves. Op deze sites wordt veel, soms belastende, informatie gevonden over de sollicitanten. Er staan bijvoorbeeld foto’s op van uit de hand gelopen feestjes, 'foute momenten' die eigenlijk niet bedoeld zijn voor de ogen van potentiële werkgevers.

De helft van de ondervraagde P&O’ers heeft ook wel eens iemand aangenomen op basis van de gevonden informatie op internet. Achtergrondinformatie zoals het lidmaatschap van een commissie, het bijhouden van een site of aangesloten zijn bij een netwerk kunnen een positief beeld geven van een sollicitant.

P&o'ers knappen af op leugens over kwalificaties, het zwartmaken van vorige werknemers en een onprofessionele nickname.

Wanneer er speurwerk is verricht, dan moet dit wel aan de sollicitant worden gemeld. De sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling stelt dit als verplicht. Voor het natrekken van referenties is overigens vooraf toestemming nodig van de sollicitant.

Lees hier het onderzoek van Careerbuilder.