HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

10 oktober 2006

Uitspraak: Gelijk werk geeft geen recht op gelijk loon

Het ongelijk belonen van medewerkers die hetzelfde werk verrichten mag! Zo luidt een uitspraak van het Hof van Justitie voor de Europese Gemeenschap van 3 oktober jl.
Is onderscheid maken in beloning terwijl hetzelfde werk wordt verricht niet in strijd met het verbod op discriminatie??

De Britse Bernadette Cadman, die in Manchester als inspecteur van de volkgezondheid werkte, spande een rechtzaak aan tegen haar werkgever. Zij kwam erachter dat ze zo’n 7.400 tot 13.000 euro per jaar minder verdiende dan mannelijke collega’s met dezelfde rang, die hetzelfde werk deden. Cadman was van mening dat zij als vrouw werd achtergesteld bij mannen.

In het bedrijf waar Cadman werkzaam was bestond een ingewikkeld salarissysteem, waarbij het salaris steeg aan de hand van anciënniteit ("Anciënniteit wordt in de eerste betekenis gebruikt om het aantal dienstjaren aan te geven dat iemand bij dezelfde werkgever werkt. Dikwijls is aan een hogere anciënniteit een hoger loon verbonden, volgens vastgelegde schalen." Wikipedia)

Volgens Cadman heeft het salarissysteem een discriminerende werking. De vrouwen in het bedrijf hadden gemiddeld minder anciënniteit dan de mannen, met als gevolg dat zij gemiddeld ook minder verdienden.

Het Hof van Justitie moest ten eerste beoordelen of anciënniteit een toegelaten criterium is voor salarisopbouw. Ten tweede moest het Hof beoordelen of een werkgever niet verplicht is om in kaart te brengen op welk niveau iedere medewerker het werk doet, en of dat niveau in vergelijking met de andere werknemers een verschil in salaris rechtvaardigt.

Volgens het Hof van Justitie is het belonen van verschil in ervaring een legitiem doel. Het verschil in hoeveelheid ervaring zegt iets over de kwaliteit van het werk, en anciënniteit is in het algemeen een geschikt criterium om dat doel (verschillende beloning bij verschillende ervaring) te bereiken. De werkgever hoeft vervolgens niet meer aan te tonen dat zijn medewerkers met méér ervaring het werk ook inderdaad beter doen dan de medewerkers met minder ervaring.


Conclusie: Anciënniteit is een toegelaten criterium voor bepaling van de hoogte van salaris, ook als er geen rechtstreeks aantoonbare relatie is met de ervaring en kunde van een werknemer, en ook als dit betekent dat vrouwelijke werknemers in de regel minder salaris krijgen dan mannen.

In de praktijk betekent dit dat vrouwen, die vaker dan mannen enige tijd niet werken wegens zwangerschapsverlof of zorg voor de kinderen, niet automatisch recht hebben op evenveel salaris als mannelijke collega’s. Dit komt doordat die mannen in de tijd dat ze doorwerken meer ervaring opdoen.

Lees hier de gehele uitspraak.