HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

11 september 2006

We werken steeds meer in het weekend

Eind augustus is een publicatie uitgekomen van TNO. Verschillende onderzoeken zijn gebundeld in de publicatie 'Worklife in the Netherlands'. Uit de publicatie blijkt o.a. dat we met z'n allen meer in het weekend zijn gaan werken.

Het aantal gewerkte uren op zaterdag en zondag neemt toe. Er is een groei waarneembaar van 12% in 2000 die werkte op zaterdagochtend, en 21% in 2004. In 2000 werkte 10% op zaterdagmiddag en in 2004 was dat al 17%. Zelfs op zondag wordt er druk gewerkt, momenteel doet zo'n 10% van de werknemers dit. Toch wordt er in Nederland vergeleken met onze Europese collega´s weinig ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gewerkt. De 24-uurs economie is in Nederland dan ook verder weg dan in veel andere Europese landen.

Andere verschillen tussen Nederland en rest Europa
Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen meer afwisseling in hun werk, leerzamer werk, het werk is van hoger niveau en een grote mate van zelfstandigheid. Ongeveer 88 procent van de Nederlanders vindt dat ze gevarieerd en leerzaam werk hebben. Binnen de EU ligt dit percentage op 75%. 83 Procent van de Nederlandse werknemers vindt dat ze zelfstandig hun werk kunnen uitvoeren. EU percentage is hierbij 65%.

Verder blinken Nederlanders uit in parttimewerk, terwijl de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur behoort tot de top van Europa en zelfs hoger is dan in de VS!

Tot slot behoren Nederlandse werknemers tot de top van de computergebruikers. De Nederlandse werknemer zit zo´n 3,5 uur per dag achter de computer. In de dienstensectoren is dat 5 tot 6 uur per dag. In de dienstensectoren is de werkdruk en emotionele belasting dan ook hoger.

Bron Intermediair.nl