HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

11 augustus 2006

Verzekeraars en FNV willen privatisering WW


Zoals eerder al het FNV, pleit ook het Verbond van Verzekeraars nu voor privatisering van de WW. Werkgevers zouden dan het loon van ex-werknemers minstens een half jaar moeten doorbetalen. Daarnaast zouden ze zich verplicht moeten verzekeren.

Zowel het FNV als het Verbond van Verzekeraars zeggen geïnspireerd te zijn door het succes van de Ziektewet. Werkgevers moeten door deze wet tegenwoordig het loon bij ziekte niet meer een maar twee jaar lang doorbetalen. Dit heeft volgens de heer Herbert, adjunctdirecteur van het Verbond van Verzekeraars, tot gevolg dat werkgevers meer doen om ziekte te voorkomen.

Herbert gaat ervan uit dat wanneer werkgevers worden verplicht om bij ontslag het loon maximaal een half jaar of een jaar te moeten doorbetalen, het hen ook in geval van werkloosheid zal prikkelen om meer in hun werknemers te investeren. Werkgevers zullen dan eerder in hun personeel investeren en hen met bijscholing aan ander werk helpen, alvorens over te gaan tot ontslag, aldus Herbert.

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat voor werknemers die na een half jaar of een jaar nog steeds werkloos zijn de WW-rechten moeten blijven bestaan.
Verder zeggen ze: ‘Vooral ouderen en laagopgeleiden blijven nu langer werkloos en zijn vaak de eersten in een bedrijf die niet meer mee kunnen komen en ontslagen worden. Maar bij een private uitvoering worden werkgevers geprikkeld net zo goed in hen te investeren.’