HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

16 mei 2006

Uitstel SER-advies over ontslagrecht

De sociale partners, werkgeverspartijen en vakbonden, zouden voor de zomer het kabinet adviseren over de toekomst van de sociale zekerheid. Dit gaat niet op tijd lukken, vooral over toekomst van het ontslagrecht zijn de partijen het nog niet eens. Tijdens een overleg donderdagavond in de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben sociale partners besloten een rustperiode in te lassen.

De partijen staan over de inhoud lijnrecht tegenover elkaar. Werkgevers willen persé versoepeling van het ontslagrecht. Het CNV wil wachten op de resultaten van reeds doorgevoerde en binnenkort uit te voeren wijzigingen, welke ook versoepeling als doel hebben.

Onlangs is bij collectieve ontslagen het ‘last-in-first-out’-principe vervangen door het afspiegelingsbeginsel, waarbij de ontslagen nu worden verdeeld over leeftijdsgroepen. Daarnaast verdwijnt komend najaar de verwijtbaarheidstoets. Hiermee komt een einde aan de praktijk van de pro-formaprocedures die alleen dienen om de WW-uitkering veilig te stellen en dus eigenlijk onnodig zijn.

Rienk van Splunder, vice-voorzitter van het CNV zegt: “Zolang het punt van het ontslagrecht niet is uitonderhandeld, willen werkgevers niet over de andere punten praten. Dus door deze blokkade van de werkgevers komt ook het gesprek over employability (het emplooibaar houden van werknemers) niet aan bod.”

“Als je geld steekt in een betere benutting van talenten en capaciteiten van mensen, dan vervalt in een niet onbelangrijk aantal gevallen de noodzaak voor een ontslagvergoeding. Als je direct kunt herplaatsen, hoeft er immers geen ontslag plaats te vinden”, aldus van Splunder. Wil je de arbeidsmarkt flexibeler maken, dan is het ook nodig om mensen wendbaar en weerbaar te maken. Zover is de discussie nog niet gekomen.

Bron: CNV.nl