HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

19 augustus 2006

Uit de WW door het starten van een bedrijf, met hulp van de overheid

Het ministerie van SZW gaat een proef doen waarbij zij borg staan voor utkeringsgerechtigden die een eigen bedrijf beginnen. Dit schrijft staatssecretaris Van Hoof (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Werklozen krijgen tijdens deze proef makkelijker krediet bij een bank. De overheid staat dan borg voor het krediet. Vooraf wordt het bedrijfsplan van de starter beoordeeld op levensvatbaarheid. Gedeeltelijk arbeidsgeschikten en bijstandsgerechtigden kunnen een starterskrediet van de gemeente krijgen. Voor werklozen bestaat zo'n regeling niet.

Banken hoeven door de borg de aanvraag minder intensief te beoordelen. Ook weten zij zeker dat het krediet wordt terugbetaald.

De proef wordt de komende maanden verder uitgewerkt in overleg met kredietbanken, handelsbanken, gemeenten en UWV. Naar verwachting kan de proef op 1 januari 2007 beginnen. De proef duurt een half jaar.

Starters met een uitkering hebben nu, net als andere startende kleine zelfstandigen, vaak problemen met de financiering. Het gaat meestal om kleine kredieten met relatief hoge kosten voor de bank.

Van Hoof zal samen met staatssecretaris Van Gennip (EZ) onderzoeken of het mogelijk is een regeling te maken die kleine kredieten voor alle starters toegankelijk maakt.

Bron: Ministerie van SZW
Voor het volledige persbericht lees hier.