HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

14 augustus 2006

Minder ziekengeld bij risicosporten

Het gerechtshof in Arnhem heeft een interessante uitspraak gedaan. Als zieke werknemers door het uitoefenen van een risicovolle sport zelf schuldig zijn aan hun ziekte of arbeidsongeschiktheid mogen werkgevers hen korten op het ziekengeld.

Het betreft een hoger beroep zaak van een chauffeur die bij het uitoefenen van zijn sport, zaalvoetbal, geblesseerd raakte en langdurig ziek was. De rechtbank besloot dat de werkgever van deze zieke vrachtwagenchauffeur het salaris van zijn werknemer niet aan hoeft te vullen tot 100 procent. De rechter besloot dat de werkgever kan volstaan met het betalen van 70 procent van het verdiende loon, in plaats van de 100 procent die in de CAO is afgesproken.

Tot op heden maakt de Nederlandse wetgeving geen verschil tussen beroepsrisico’s en risico’s die iemand in zijn vrije tijd loopt. De Arnhemse rechter vindt echter dat de bewuste werknemer door zijn werkgever vaak genoeg is gewaarschuwd om te stoppen met zaalvoetbal en een minder blessuregevoelige sport te kiezen. De werkgever wees hem daarnaast op de mogelijke financiële consequenties bij arbeidongeschiktheid.

Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageerde positief op de uitspraak. De uitspraak geeft volgens hen aan dat werknemers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen wanneer zij ervoor kiezen om een risicovolle sport te beoefenen, waarbij de kans op blessures en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid op de loer ligt. Werkgevers krijgen door deze uitspraak meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op ongezond gedrag van werknemers.

Volgens het FNV is het voor het eerst dat een rechter tot zo’n uitspraak komt. Zij vrezen dat werkgevers nu vaker de rechter zullen inschakelen bij dergelijke situaties.

Naar mijn idee is het goed om ook de medewerker verantwoordelijk te houden voor de gevolgen van risicovol gedrag. Ik vind dat een werkgever van zijn medewerkers mag verlangen dat zij serieus met hun lichaam omgaan. Daarnaast denk ik ook dat werkgevers hier ook meer tijd in mogen investeren. Een werknemer die overmatig alcohol gebruikt of zo ongezond eet dat hij niet meer in zijn stoel past, mag hier best eens flink op worden aangesproken. Zo ook de werknemer die zijn gezondheid op het spel zet omdat hij nou eenmaal zo dol is op autoracen.

Bron: rechtspraak.nl

2 Comments:

At maandag, 23 oktober, 2006, Anonymous Anoniem said...

Bullshit, de meeste mensen die sporten zijn minder vaak afwezig dan niet sporters. Zelf race ik met mijn motor over het circuit en pas ben ik gevallen. Hierdoor ben ik 7 dagen afwezig geweest. Dit zijn welgeteld al mijn ziektedagen in 10 jaar dienstverband!

 
At woensdag, 24 januari, 2007, Anonymous Anoniem said...

Helemaal mee oneens...doe zelf aan paragliding en heb (gelukkig) nog nooit iets gehad. Ben al jaren niet ziek thuis geweest waar andere met de eerste de beste hoest thuis blijven. colleg avan me is elk jaar minstens 6 weken ziek thuis..

 

Een reactie posten

<< Home