HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

13 september 2006

Vrijstelling sollicitatieplicht voor vrijwilligers

Minister de Geus van Sociale Zaken wil werklozen die actief zijn als vrijwilliger een half jaar vrijstelling geven van de huidige geldende sollicitatieplicht. CDA en PVDA willen echter een vrijstelling voor een jaar tot maximaal twee jaar. De Geus vreest echter dat wanneer mensen langer dan een halfjaar niet hoeven te solliciteren, het vrijwilligerswerk een alternatief wordt voor een betaalde baan.

Er is in de Tweede Kamer al langer discussie over hoe WW'ers die vrijwilligerswerk of mantelzorg doen, in de Werkloosheidswet ontzien kunnen worden. Eerdere voorstellen in de Kamer zijn gestrand omdat ze alleen voor oudere werklozen golden en daardoor discriminerend waren ten opzichte van andere uitkeringsgerechtigden.

Eerder in dit jaar kwam de Geus tot een algemene regeling voor werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een uitkering: WW'ers en WGA'ers. Het besluit om iemand ontheffing te verlenen ligt bij het UWV, die kijkt naar de individuele omstandigheden. Door het UWV wordt dan beoordeeld of het doen van vrijwilligerswerk de kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Komende week zal de Geus de gevolgen van een langere ontheffing preciezer in kaart gaan brengen. Wordt vervolgd.

Bron: nu.nl