HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

27 november 2006

Nadelige gevolgen van een concurrentiebeding

Er wordt door werkgevers te vaak automatisch een concurrentiebeding in een arbeidscontract opgenomen, zonder dat ze zich bewust zijn van de mogelijke nadelige gevolgen. Dit constateert Bird & Bird International Law Firm.

2 concurrentiebedingen
Het kan zijn dat een nieuwe medewerker nog onder een concurrentiebeding van zijn vorige werkgever valt. Als je als nieuwe werkgever dan een concurrentiebeding in het contract opneemt, gaat er iets mis. Als nieuwe werkgever heb je dan een een onrechtmatige daad gepleegd. Je kunt zelfs aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele opgelopen schade van de vorige werkgever.

Volgens Bird & Bird denken zowel werkgevers als werknemers er te makkelijk over, ze denken dat het niet zo snel mis zal gaan en hebben onvoldoende besef van de gevolgen. Deze kunnen heel ingrijpend zijn. Er kan bijvoorbeeld een rechterlijk verbod op de nieuwe samenwerking worden uitgesproken.

De rol van p&o
De afdeling P&O zou al tijdens de sollicitatiegesprekken standaard een controle moeten uitvoeren op de aanwezigheid van een concurrentiebeding in de bestaande arbeidscontracten van sollicitanten. Op die manier weet de werkgever op tijd of hij wel of geen concurrentiebeding in het nieuwe contract kan opnemen.

Als je als werkgever te maken hebt met een bestaand concurrentiebeding van een vorige werkgever, dan is het slim om te achterhalen het beding inhoudt en wat de resterende looptijd is. Zodra de looptijd van het beding is afgelopen, kun je alsnog een concurrentiebeding voorleggen aan de betreffende medewerker. Je zou zelfs al bij in diensttreding kunnen aangeven dat op het lopende concurrentiebeding een beding van jou als nieuwe werkgever zal volgen.

Natuurlijk zal de werknemer niet erg veel behoefte hebben aan een concurrentiebeding. Je mag als werkgever een medewerker niet onder druk zetten om het concurrentiebeding te tekenen, dan maakt de werkgever zich mogelijk schuldig aan misbruik van omstandigheden. Dat kan een reden zijn om het concurrentiebeding te vernietigen.

Wat dan gedaan?
Een concurrentiebeding wordt vaak ingezet als wisselgeld om voor bijvoorbeeld promotie of andere voordelen in aanmerking te komen.
Ook kan het concurrentiebeding bij het beeindigen van een arbeidsovereenkomst een rol spelen, bij het onderhandelen en het komen tot een 'deal'.

Lees meer over het concurrentiebeding op ontslag.nl