HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

03 januari 2007

Interessante veranderingen per 1-1-2007

Veranderingen op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid per 1-1-2007:

Loonstrookje
Het loonstrookje ziet er over het algemeen gunstig uit. Het bedrag onder aan de streep
neemt gemiddeld toe met 20 tot 40 euro (zonder loonstijging), als gevolg van een aantal maatregelen. In veel sectoren zal voor 2007 een contractloonstijging worden afgesproken en zullen in sommige sectoren de pensioenpremies worden verlaagd.

Kinderopvang
De kinderbijslag stijgt met gemiddeld 35 euro per kind per jaar. Ouders profiteren ook van een lagere ouderbijdrage voor de kinderopvang.

Werkgevers worden verplicht bij te dragen in de kosten van kinderopvang. Die bijdrage wordt geïnd via een verhoging van het werkgeversdeel van de WW-premie.

Het loonstrookje kan tegenvallen voor werknemers die tot nu toe de werkgeversbijdrage voor de kinderopvang als post op hun loonstrookje zagen staan. Deze post vervalt omdat werknemers de werkgeversbijdrage rechtstreeks via de Belastingdienst/Toeslagen ontvangen.

Levensloopregeling
In 2007 krijgen deelnemers aan de levensloopregeling een hogere korting op de inkomstenbe-lasting als zij hun verlof opnemen. Ouders die gebruikmaken van de levensloopregeling en onbetaald ouderschapsverlof opnemen, krijgen in 2007 ook een hoger fiscaal voordeel.

Pensioen
De nieuwe Pensioenwet verplicht de pensioenfondsen vanaf 2007 meer en duidelijkere informatie te geven aan werknemers en gepensioneerden. Ook de medezeggenschap van deelnemers aan pensioenregelingen is wettelijk geregeld.

Bijstand, WW en WIA
Burgers die een beroep doen op een bijstands- of werkloosheidsuitkering hoeven vanaf 2007 hun gegevens maar één keer aan te leveren. Per klant komt er één elektronisch dossier dat de instanties die betrokken zijn bij het verstrekken van uitkeringen (CWI, UWV en gemeenten) kunnen raadplegen. Dat levert bijvoorbeeld iemand die voor het eerst een aanvraag indient, ongeveer twee uur tijdwinst op.

Het UWV krijgt in 2007 14,3 miljoen euro extra voor re-integratiecoaches WW. Deze coaches kunnen mensen met een WW-uitkering persoonlijk begeleiden naar een nieuwe baan.

Mensen die bij de gemeente bijstand aanvragen, krijgen recht op een voorschot van minimaal 90 procent van de bijstandsuitkering.

Mensen die volgens de nieuwe Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, krijgen vanaf 1 januari 2007 een hogere uitkering. De uitkering gaat van 70 naar 75 procent van het laatst verdiende loon. Degenen die al in 2006 al een uitkering hadden krijgen de verhoging met terugwerkende kracht.

Gedeeltelijk arbeidsgeschikten die een eigen bedrijf willen beginnen, krijgen een extra fiscale stimulans.

Arbeidsomstandigheden
Met het in werking treden van de nieuwe Arbowet schrijft de overheid niet meer tot in detail voor op welke manier ondernemingen hun werknemers veilig en gezond moeten laten werken. De overheid regelt wèl wat het minimale beschermingsniveau moet zijn, maar hoe werkgevers en werknemers dat bereiken mogen zij samen bepalen.

Arbeidstijden
Met de nieuwe Arbeidstijdenwet die ingaat vanaf 1 april 2007 krijgen werkgevers en werknemers meer ruimte om samen afspraken te maken over werktijden. Er gaan minder regels gelden voor het maximaal aantal uren dat iemand mag werken en voor nachtarbeid. Aparte regels worden afgeschaft en pauzes worden een zaak van de werkgever en de werknemer.