HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

13 december 2006

Autobezit van invloed op recht op uitkering

Als bijstandsgerechtigden hun auto verbergen voor de Sociale Dienst, lopen zij straks het risico hun uitkering te verliezen. De Dienst Wegverkeer (RDW) gaat, ten behoeve van controle hierop, gegevens verstrekken aan gemeenten over het autobezit van bijstandsgerechtigden.

Auto's tellen voor de bijstand mee als vermogen. Autobezit is daarom van invloed op het recht op een uitkering.

Een aantal Algemene Maatregelen van Bestuur zijn gewijzigd. Hierin staat o.a. dat het Inlichtingenbureau meer informatie aan gemeenten gaat doorgeven als zij daarom vragen. Het Inlichtingenbureau ondersteunt het elektronische gegevensverkeer tussen de Gemeentelijke Sociale Diensten en andere instanties. De RDW gaat gegevens verstrekken over het autobezit van bijstandsgerechtigden.

De belastingdienst verstrekt al gegevens aan de gemeenten over het vermogen van bijstandsgerechtigden. Straks komen daar ook bankrekeningnummers en informatie over toegepaste heffingskortingen bij. Zo kunnen gemeenten controleren of er sprake is van verborgen vermogen of fiscale voordelen die invloed hebben op het recht op een uitkering.

Zorgverzekeraars
Als je als bijstandsgerechtigde ziek wordt en niet bent verzekerd voor ziektekosten, dan loop je het risico schulden te maken. Om dit te voorkomen, gaan zorgverzekeraars gemeenten waarschuwen als bijstandsgerechtigden achterlopen met hun premie. Dan kunnen gemeenten het beheer van het budget van de bijstandsgerechtigde overnemen en ervoor zorgen dat de verzekering wordt betaald.