HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

05 maart 2007

Oudere werknemer wil best langer doorwerken

50-plussers willen best langer doorwerken, maar wel onder bepaalde voorwaarden, zoals de mogelijkheid om minder te werken en meer vrijheid bij de dagindeling. Dit blijkt uit onderzoek van het maandblad ZIN.

Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de lezers (52%) verwacht niet voor het 65e levensjaar te kunnen stoppen met werken. Het is inmiddels ook wel algemeen bekend dat we de komende decennia gemiddeld langer zullen blijven werken.

50-plussers hechten zeer grote waarde aan hun werk. Wel wordt de invulling en de aard van het werk steeds belangrijker. De mogelijkheid om minder en flexibeler te werken, wordt door veel oudere werknemers (35%) als positief gezien. 25% Vindt het een belangrijk pluspunt als ze hun werkdag zelf kunnen indelen.

Meer dan de helft (57%) van de werkende 50-plussers zegt dat het werk nog voldoende uitdaging biedt en dat men op dit moment nog helemaal niet bezig is met nadenken over stoppen met werken. Daarnaast heeft bijna de helft van de 50-plussers het gevoel dat jongere collega's erg open staan voor hun adviezen en ervaring.

Werk wordt in financieel opzicht minder belangrijk gevonden (18%). Er wordt meer waarde gehecht aan het maatschappelijk relevant blijven en een sociaal netwerk behouden.