HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

23 maart 2008

Thuiswerken heeft geen nadelige gevolgen voor carrière

Thuiswerken verhoogt de arbeidsvreugde en vermindert stress. Dit doordat werknemers hiermee meer controle hebben over hun omgeving en hun werk. Thuiswerken heeft dus geen nadelige gevolgen voor de kwaliteit van relaties met collega's of carrièrekansen, dit tegen de verwachtingen in.

Het lijkt een win-winsituatie, want ook de werkgevers profiteren ervan. Thuiswerkers presteren namelijk beter en hebben minder drang om het bedrijf te verlaten.

Bovenstaande blijkt uit het artikel 'The Good, the Bad, and the Unknown About Telecommuting: Meta-Analysis of Psychological Mediators and Individual Consequences' dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology van de American Psychological Association (APA).

Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers, Ravi S. Gajendran en David A. Harrison, 46 studies over de effecten van thuiswerken vergeleken. De onderzoekers concluderen dat thuiswerken meer positieve dan negatieve effecten heeft, op zowel werknemers als werkgevers.

De onderzoekers stellen bovendien dat de relatie van thuiswerkers met hun collega's niet te lijden heeft onder het thuiswerken. Echter: medewerkers die meer dan 3 dagen per week niet op kantoor zijn, geven aan dat de relaties met collega's verslechteren.

Zou dit onderzoek bijdragen aan meer thuiswerken? Zouden deze resultaten de drempel bij werkgevers verlagen? Wat kan het de werkgever schelen dat zijn thuiswerkende medewerker tussendoor even boodschappen doet, op het werk leest hij immers ook zijn privémail.. Moet je alleen niet vergeten te zorgen voor een arbo-verantwoorde thuiswerkplek. Want een claim voor het oplopen van rsi-klachten is ook weer niet wat je wilt.