HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

05 maart 2007

Uitvoeringsinstellingen mogen niet meer naar de bekende weg vragen

Wanneer je je wilt inschrijven als werkzoekende of een uitkering aan wilt vragen, hoef je binnenkort nog maar één keer de daarvoor benodigde gegevens te verstrekken.

Als je bijvoorbeeld aan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) hebt gemeld wat voor opleiding je hebt genoten, of over welke werkervaring je beschikt, hoef je die gegevens later niet meer te verstrekken aan het UWV of de gemeente. Dat staat in een wetsvoorstel dat op 23 februari jl. naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Om dit te regelen, krijgt iedere klant een eigen digitaal klantdossier. Hierin zullen alle gegevens van klanten betreffende inkomen, werk en uitkeringen worden samengebracht. Het digitale klantdossier wordt vanaf begin dit jaar in fases ingevoerd. Halverwege 2007 zijn CWI, UWV, gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank verplicht de gegevens aan te leveren voor het dossier.

De invoering van het digitaal klantdossier sluit aan bij het streven om de overheid op zoveel mogelijk gebieden te verplichten gegevens die zij al heeft te hergebruiken. Met de digitale klantdossiers wordt het voor de instellingen ook makkelijker om hun diensten via internet aan te bieden. Iedereen met een dossier kan dan vanuit huis een bijstands- of WW-uitkering aanvragen. Dit gebeurt middels een digitaal inschrijfformulier, waarin alle gegevens die al over je bekend zijn staan vermeld. Je kunt dan gemakkelijk je gegevens controleren, verbeteren of aanvullen. Het aanvragen van een uitkering zal dan 2 uur minder kosten dan nu het geval is.

Door deze nieuwe werkwijze zullen de instellingen beter met elkaar samen gaan werken, en zullen klanten sneller worden geholpen. De eerste fase van het digitaal klantdossier levert naar schatting vanaf 2008 10 miljoen euro per jaar op.

Mensen die een uitkering krijgen als aanvulling op een andere uitkering die al door het UWV wordt versterkt, mogen hun WW-uitkering straks ook bij het UWV aanvragen in plaats van bij het CWI. Dit kan omdat het UWV dan al beschikt over alle benodigde gegevens van de klant.

1 Comments:

At woensdag, 03 oktober, 2007, Anonymous Anoniem said...

Ik heb begrepen dat overheidswerknemers ook een bovenwettelijke WW digitaal kunnen aanvragen. Dit zou kunnen via www.bovenwettelijkeww.nl

 

Een reactie posten

<< Home