HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

24 november 2008

ZZP'ers kiezen bewust voor zelfstandig ondernemerschap

Maar liefst 95% van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kiest vrijwillig en bewust voor het zelfstandig ondernemerschap. De zzp'ers ervaren vooral de eigen verantwoordelijkheid als positief.

Het kabinet vindt het belangrijk dat zelfstandigen geen onnodige belemmeringen ondervinden bij het uitoefenen van hun werk. Dit staat in een reactie van ministerie Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het onderzoek van het kabinet naar motieven voor zelfstandig ondernemerschap.

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een enquête onder 1600 zelfstandige ondernemers. Specifiek is gekeken naar de groep die qua aard van het werk kan worden vergeleken met werknemers. In totaal telde Nederland in 2008 bijna één miljoen zelfstandigen. Het zelfstandig ondernemerschap is sinds 1998 met circa 35% toegenomen.

Het kabinet heeft onderzoek gedaan naar de motieven van zelfstandig ondernemerschap. De reden van het onderzoek is onder meer om te weten te komen in hoeverre zelfstandigen door werkgevers gedwongen worden om voor het zzp-schap te kiezen (Waarom zou dit gebeuren? Nou, omdat werkgevers geen werknemersverzekeringspremies af hoeven te dragen voor zzp'ers). Slechts bij 1,2% van de zzp'ers schijnt bovenstaande te spelen.

De meeste zzp'ers kiezen weloverwogen voor zelfstandigheid, en vanwege de kansen voor het ondernemerschap. Een kleine groep van 3,6% kiest voor het ondernemerschap omdat zij geen andere manier ziet om zelf inkomen te verwerven. Dit zijn vaak mensen met een uitkering.

Zzp'ers voeren meerdere opdrachten uit en worden vaak ingehuurd vanwege hun specifieke kennis, hun flexibiliteit en vaak omdat er geen (vast) personeel te krijgen is. De ondervraagde zzp'ers zijn dan ook vrijwel allemaal tevreden over hun situatie.