HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

04 februari 2010

Lagere bonus voor vrouwen aan de top

De Tilburgse financieel econoom Luc Renneboog heeft in samenwerking met de universiteit van Exeter onderzoek gedaan naar de verschillen in salaris en bonus tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen in topfuncties verdienen gemiddeld 15 tot 17% minder dan mannen. Dit komt deels omdat vrouwen vaker in sectoren werken waar lagere salarissen worden betaald. Echter, wanneer vrouwen met dezelfde vooropleiding en hetzelfde contract in een echt 'mannenberoep' werken, verdienen ze meer dan 10% minder.

Ook bij mannen zijn er grote verschillen in bonussen. Mannen die in een goed presterend bedrijf werken, krijgen soms wel 400% meer bonus dan mannen in een bedrijf waar het slecht gaat. Bij vrouwen is dat verschil hooguit 30%. En, topvrouwen krijgen wel bijna altijd een bonus, terwijl die prestatiebeloning soms aan de neus van slecht presterende mannen voorbij gaat.

De onderzoekers vragen zich af of vrouwen zich wel voldoende realiseren dat hun prestaties minder erkend en gewaardeerd worden. Bedrijven met vrouwelijke managers presteren namelijk niet slechter dan die met uitsluitend mannen aan het hoofd, aldus de onderzoekers.

Bedrijven erkennen vrouwelijk talent onvoldoende. Ook doen bedrijven minder moeite om goede vrouwelijke werknemers vast te houden.