HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

08 november 2010

Geen extra verzuim door wintertijd

ArboNed heeft onderzocht dat de wintertijd niet heeft gezorgd voor meer ziekmeldingen. Toen ik dit hoorde dacht ik meteen: "Natuurlijk niet, het zou heel gek zijn als dit wel het geval was!"

Dat ene uurtje, waar hebben we het over? Ik luister altijd met verbazing naar mensen die door het verzetten van de klok zeggen wekenlang 'van de wap' zijn. Wat een onzin, get a life! Voor mensen die zich nu beledigd voelen, niet nodig. Het zal mijn nuchtere karakter zijn :-).

Anyways, het aantal nieuwe ziekmeldingen per dag lag vorige week maandag met 0,5% op hetzelfde niveau als een week daarvoor, zo blijkt uit het onderzoek van ArboNed. Voor het onderzoek zijn 70.000 werkgevers en een miljoen werknemers bevraagd. Het aantal nieuwe verzuimgevallen per dag lag in oktober op 0,2%, tegen 0,3%in dezelfde maand vorig jaar. Volgens ArboNed is er dit jaar sprake van een dalende verzuimtrend.

In september was het verzuim hoger dan in oktober. Dit komt volgens ArboNed omdat het in september kouder en natter wordt, en mensen dan eerder vatbaar zijn om ziek te worden. In oktober zijn meer mensen gewend aan het koudere weer, waardoor er dus minder verzuim is.