HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

07 maart 2007

GroenLinks wil 2 weken vaderschapsverlof

Krijgen kersverse vaders straks recht op 2 weken betaald vaderschapsverlof? Wel als het aan Groen Links ligt. Tweede Kamerlid Ineke van Gent presenteerde vandaag een initiatiefwet, waar dit in staat.

Momenteel hebben jonge vaders in Nederland recht op slechts twee dagen. GroenLinks vindt dit te kort en pleit voor 2 weken. De vaders hebben dan wat meer tijd om hun kind te leren kennen en zich te hechten aan hun baby. Het uiteindelijke doel van GroenLinks is om de band tussen vader en kind te optimaliseren.

In Nederland werken vaders vooral voltijds. 61% Van de werkende vrouwen werkt parttime. De kloof tussen het aantal uren dat vrouwen en mannen gemiddeld werken, is nergens in Europa groter.

Wanneer vaders 2 weken verlof kunnen opnemen na de geboorte van hun kind, is de verwachting dat ook meer vaders de keuze zullen maken voor minder werken en meer zorgen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een zorgzame vader zich sneller ontwikkelen en beter presteren op school. Zo kunnen vrouwen makkelijker meer betaalde arbeid verrichten en meer uren werken.

In vergelijking met de rest van Europa valt Nederland behoorlijk uit de toon met maar 2 dagen vaderverlof. In Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittanniƫ hebben vaders al wel 2 weken verlof. In Finland en Portugal kunnen vaders echt hun hart ophalen, daar krijgen ze na de bevalling namelijk zo'n 18 tot 20 dagen. Noorwegen spant de kroon met 7 weken vaderschapsverlof.

Van Gent presenteerde gisteren een voorontwerp van de Wet vaderverlof. Nadat de Raad van State over het wetsvoorstel heeft geadviseerd, wordt de wet aan de Tweede Kamer aangeboden.