HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

22 maart 2007

Langere aanvulling voor herbeoordeelde WAO'ers

WAO'ers die na hun herbeoordeling minder of geen WAO krijgen, kunnen straks maximaal 12 maanden een aanvulling krijgen op hun inkomen. Dit was tot voorheen 6 maanden.

De aanpassing gaat in op 23 maart 2007. Om de aanvulling mogelijk te maken heeft minister Donner van SZW een aanpassing gedaan in de 'Tijdelijke regeling inkomensgevolgen herbeoordeeld arbeidsongeschikten' (TRI). Hiermee maakt hij een begin met de WAO-aanpassingen uit het coalitieakkoord.

Na de herbeoordeling kunnen WAO'ers hun uitkering verliezen, of een lagere uitkering krijgen. Dat gebeurt als blijkt dat zij meer passend werk kunnen doen. Met de TRI krijgen zij een aanvulling tot het niveau van hun oude uitkering. De verlenging naar 12 maanden geeft mensen meer tijd voor re-integratie en goede ondersteuning. De aanpassing geldt zowel voor mensen die nu al een tegemoetkoming krijgen als voor nieuwe aanvragen.

Voorwaarde voor de aanvulling is dat zij geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering of dat die korter duurt dan 12 maanden. Ook moeten zij meewerken aan het vinden van een baan. Ook mensen met een WAZ-uitkering (zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn) en jonggehandicapten met een Wajong-uitkering komen in aanmerking voor de aanvulling.