HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

13 maart 2007

Kosten reintegratie voor werkgever makkelijker te verhalen

Werkgevers die hun zieke werknemers weer aan het werk helpen, kunnen de kosten daarvan straks makkelijker verhalen op de veroorzaker van de ziekte of handicap.

Dat staat in een wetsvoorstel, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het moet dan wel gaan om kosten die redelijk zijn.

Ook het UWV en werkgevers die zelf het risico dragen van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, kunnen de kosten van reintegratiemaatregelen straks makkelijker verhalen op de eventuele veroorzaker (de 'aansprakelijke derde'). Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een werknemer ziek wordt door een ongeval dat door een derde is veroorzaakt. Een medewerker is verplicht om zijn werkgever in een dergelijke situatie de benodigde informatie te verstrekken, zodat de werkgever 'regres' kan verhalen op de veroorzaker.

Door dit wetsvoorstel ontstaat er meer juridische duidelijkheid. Daarmee wordt snellere re-integratie van zieke of arbeidsongeschikte werknemers gestimuleerd.

Het wetsvoorstel regresrecht (overheids)werkgever en UWV wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd. De tekst van het voorstel en het advies worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.