Mogelijk 30.000 WAO'ers gedupeerd door onjuiste keuringen UWV
Vorige week oordeelde het hoogste rechtscollege op het gebied van de sociale zekerheid dat uitkeringsinstituut UWV bij het (her)keuren van arbeidsongeschikten niet mag uitgaan van een standaard werkweek van maximaal 38 uur, zoals sinds 2004 praktijk is. Deze uitspraak kan betekenen dat mensen met gemiddeld een langere werkweek sneller recht hebben op een (hogere) uitkering.
De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door het verschil tussen wat een werknemer 'normaal' aan inkomsten had en wat hij met zijn aandoening nog kan verdienen.
In 2004 is door de invoering van het Schattingsbesluit besloten dat een werkweek van maximaal 38 uur als maatstaf geldt bij het vaststellen van een uitkering. Volgens de Raad is die aanpassing echter niet rechtsgeldig. Dit omdat de WAO (en de WIA) volgens de wet een verzekering is tegen inkomstenverlies door ziekte. Volgens de rechter staat daarom de feitelijke inkomensschade voorop. Dit betekent dat alle gewerkte uren dus meetellen bij de berekening van de uitkering.
PvdA Tweede Kamerlid Ton Heerts en zijn SP-collega Paul Ulenbelt vinden het nu de taak van Piet Hein Donner, minister van Sociale Zaken, om te bekijken of een groep van circa 30.000 (deels) arbeidsongeschikten nu ten onrechte geen of een te lage uitkering heeft.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home