HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

19 maart 2007

Weinig bedrijven met richtlijnen e-mailverkeer

Heeft uw organisatie beleid over e-mailgebruik op het werk? De kans is klein, want slechts één op de drie Europese bedrijven wijst nieuwe werknemers op de noodzakelijkheid van informatiebeveiliging. Dit blijkt uit onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf McAfee.

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf adviseert IT-bedrijven om richtlijnen op te stellen met betrekking tot het taalgebruik en de inhoud van e-mailberichten. Slechts 39% van alle Europese bedrijven heeft momenteel een richtlijn voor e-mailverkeer in huis.

Volgens McAfee lopen bedrijven hierdoor een verhoogd risico op virussen. Die virussen kunnen het bedrijfsnetwerk aantasten. Ook kan een onderneming schade oplopen door e-mailberichten van werknemers die door de ontvangers als kwetsend worden ervaren.

Volgens het onderzoek wordt de slechte beveiliging veroorzaakt doordat de meeste bedrijven denken dat de werknemers uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn. Als het misgaat is echter het bedrijf en niet de werknemer aansprakelijk voor geleden schade. Daarnaast ligt ook nog eens de bewijslast bij de werkgever.