HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

06 mei 2008

Bereidheid tot langer doorwerken wint aan populariteit

Waar 2 jaar geleden nog maar een op de vijf werknemers wilde doorwerken tot hun 65e jaar, is dat nu een op de drie. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2007.

Onder alle leeftijdsgroepen is de bereidheid om langer door te werken ongeveer even sterk gestegen. Bij jongeren tot 20 jaar is de bereidheid het grootst. 44% Van hen wil blijven werken tot 65 jaar. Werknemers van rond de 30 en werknemers van voor in de 50 zijn er het minst enthousiast (30% van hen wil wel doorwerken tot hun 65) over.

Er zijn ook sterke verschillen waarneembaar per sector. De bereidheid tot langer doorwerken is in de bouw het kleinst. Daar wil slechts een kwart van de werknemers doorwerken tot het 65e jaar. In de landbouw en visserij is de bereidheid met 40% het hoogst.

Minister Donner vindt de uitkomsten van de enquête een teken dat de discussie over langer doorwerken, die door het kabinet in gang is gezet, effect heeft. Het kabinet wil dat meer oudere werknemers langer aan de slag blijven. Dit om de vergrijzing tegen te gaan.