HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

16 mei 2008

Percentage RSI-klachten flink gedaald

In het afgelopen jaar was maar 5% van alle beroepsziektemeldingen toe te schrijven aan RSI. In 2003 was nog 30% van de ziektemeldingen RSI-gerelateerd. Het aantal meldingen van RSI is daarmee nu weer op het niveau van 10 jaar geleden.

Deze cijfers komen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), en werden gepubliceerd in het blad 'Verzekerd!'. Volgens het CVS lijken de voorlichting en preventieve maatregelen hun vruchten af te werpen.

Sinds eind jaren negentig nam het aantal RSI-klachten schrikbarend snel toe. Het 'topjaar' was 2003. In dat jaar was het totaal aantal beroepsziektemeldingen 960. Verzekeraars ontvingen bijna 300 RSI-claims. Het totaal aantal beroepsziektemeldingen daalde in 2007 tot 600.

Repetitive strain injury; RSI, kan leiden tot een muisarm, nek-, rug- en schouderklachten. Tegenwoordig wordt overigens gesproken van CANS, dat staat voor complaints of arm, neck and/or shoulder. Net als RSI is CANS geen diagnose op zich, maar een typering voor werkgerelateerde aandoeningen die behandeling behoeven. Een goede diagnose stellen is daarbij van belang. Het CANS-model is een geschikt hulpmiddel.