HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

26 november 2008

Boerkaverbod ook in hoger onderwijs

Vanochtend pleitte de PvdA er al voor om het boerkaverbod ook in te voeren in het hoger onderwijs, en kreeg hierbij steun van de Tweede Kamer. Minister van Onderwijs Plasterk gaat daarom nu ook boerka's (bedekken het gehele lichaam) en nikabs (gezichtsbedekkende sluier) op hogescholen en universiteiten verbieden.

De PvdA is van mening dat boerka's open communicatie in de weg staan, en daarom niet in een open en geƫmancipeerde samenleving passen.

Het verbod gaat voor iedereen gelden, ook voor ouders, personeel en leveranciers die scholen bezoeken en ook op en rond scholen die geen geld van de overheid krijgen.

Al eerder is het boerkaverbod ingevoerd op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Plasterk was van mening dat hogescholen en universiteiten zelf een keuze konden maken om wel of niet een verbod in te stellen, gezien het feit dat er les wordt gegeven aan volwassenen.

Naar verwachting zijn er weinig boerkadragers in het hoger onderwijs. Plasterk is daarom benieuwd of de Raad van State (adviescollege) wel enthousiast zal zijn over een boerkaverbod in het hoger onderwijs. Plasterk zelf vindt de bedekkende kledingstukken in ieder geval vrouwonvriendelijk. Bovendien zitten ze integratie in de weg, aldus Plasterk.

Naast de scholen gaat het kabinet alle rijksambtenaren verbieden gezichtsbedekkende kleding op de werkvloer te dragen. Het kabinet verwacht dat ook gemeenten en provincies dat voorbeeld volgen. Tevens wil men dat ook vervoersbedrijven het dragen van boerka's in bussen, treinen en trams gaan verbieden.